S.O.S. – Redati-ne Teatrul Tineretului din Piatra Neamt!

Standard

teatrul tineretului piatra neamtIeri am primit o veste teribila. Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, orasul meu natal, risca sa fie mutilat.

Cum este posibil ca acest teatru, care a adunat candva unii dintre cei mai talentati regizori si actori (Liviu Ciulei, Maia Morgenstern, Alexandru Darie, Alexandru Dabija, Andrei Serban, Horatiu Malaele, Virgil Ogasanu, Ileana Stana Ionescu, Mitica Popescu, Valentin Uritescu, Oana Pellea etc) sa fie inchis de 2 (DOI) ani pentru restaurare, care pare sa fie fara sfarsit?

Ce se va alege de teatrul care inainte ’89 era locul preferat al celor mai talentati absolventi ai Academiei de Teatru si Film din Bucuresti pentru un „exil” temporar, unde puteau sa dea frau liber libertatii de expresie, a creativitatii?

Ce vreti sa faceti cu acest loc mitic pentru maiestria cu care plasmuia talente?

Ce se intampla cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, cunoscut si la nivel international pentru lucrurile frumoase care se intamplau acolo?

Ce se intampla cu arhicunoscutului Festival de Teatru pentru scolile de teatru, pentru actorii tineri, care se organiza in incinta acestui mirific loc, in fiecare toamna de vreo 26 de ani incoace?

Cum au ajuns actorii sa se mute din loc in loc pentru a-si juca piesele, privati de echipamentul vital ? Cum s-a ajuns Teatrul Tineretului din Piatra Neamt fara scena?

Hai sa il salvam, sa il ajutam sa existe! Sa nu lasam coruptia si ignoranta sa ne inghita cultura! Sa nu ii lasam pe actori/regizori sa traiasca din amintiri, sa nu lasam autoritatile locale din Neamt sa ne priveze de TT! Sa semnam Petitia AICI

Vizionati conferinta de presa sustinuta anul trecut de catre Liviu Timus, directorul Teatrului, pentru a avea o idee despre cat de aberanta este „miscarea de restaurare” a institutiei.

Autoritatăţi locale din PIATRA-NEAMŢ şi judeţene NEAMŢ, redaţi-ne TEATRUL TINERETULUI restaurat corespunzător!

Subsemnaţii, cetăţeni ai municipiului Piatra-Neamţ şi foşti directori ai TEATRULUI TINERETULUI, de comun acord cu actuala conducere a instituţiei, credem că suntem datori să intervenim public pentru apărarea unei tradiţii artistice exemplare, pentru salvarea de la mutilare şi transformarea unei clădiri monument, a unui spaţiu în care T. T. a scris peste o jumătate de secol de istorie, într-o sală oarecare în care nu se va mai putea face teatru – dacă vom mai avea un teatru – la parametri optimi.
Dată fiind lipsa de reacţie a responsabililor care au generat actuala stare de lucruri, considerăm că este nevoie de implicarea urgentă şi fermă a cetăţenilor, a tuturor acelora care, din ţară sau din străinătate, decenii în şir au preţuit adevăratele miracole artistice ale mereu tânărului teatru pietrean.

Acum, de mai bine de doi ani de zile, teatrul este închis! Entuziasmul resimţit, atunci când Primăria Piatra-Neamţ a inclus restaurarea clădirii TEATRULUI TINERETULUI în Proiectul programului de restaurare a CURŢII DOMNEŞTI, finanţat cu contribuţia U. E., s-a transformat în deziluzie.

Nimeni nu şi-a imaginat că cei ce s-au angajat la o astfel de importantă şi plină de răspundere acţiune – care impunea, mai presus de orice, profesionalism şi seriozitate – pot trece la închiderea instituţiei, la demolarea tuturor instalaţiilor tehnice, a mobilierului şi a altor dotări şi componente specifice, fără a avea garanţia înlocuirii lor cu altele măcar la fel de performante, garanţia existenţei integrale a resurselor financiare, fără consultanţă de specialitate (inclusiv din teatru) şi fără contracte cu furnizorii specializaţi în asigurarea echipamentelor strict necesare funcţionării teatrului. (Detalii am prezentat în SCRISOAREA DESCHISĂ dată publicităţii la 04.02.2013)

În această situaţie când, în loc de responsabilitate politică şi administrativă, asistăm la pasarea răspunderii, iar teatrul este învinovăţit că nu acceptă imediat o recepţie parţială (în fond frauduloasă), când riscăm să ne plece actorii şi ceilalţi creatori, când se amână sine die încheierea corespunzătoare a tuturor lucrărilor, trebuie să acţiomăm noi, cu responsabilitate şi spirit civic.

Ca atare, stimaţi prieteni, vă rugăm să vă alăturaţi multiplelor noastre demersuri la forurile locale şi centrale, la parlamentari şi ministerul de resort, inclusiv la protestele civice legale, preconizate a se desfăşura în luna martie. Vă rugăm să daţi greutate, prin semnătura şi opiniile Domniilor Voastre, solicitării noastre de cercetare a felului în care s-au derulat lucrările de restaurare la clădirea TEATRULUI TINERETULUI, dar şi pentru adoptarea măsurilor care se impun, la finalizarea optimă a lucrărilor de construcţii-montaj şi asigurarea dotărilor profesionale, în vederea grabnicei reveniri a clădirii la rosturile ei fireşti şi a actorilor, înapoi în templul Thaliei, din Piatra-Neamţ.

Gheorghe I. BUNGHEZ, Cornel NICOARĂ, Mircea ZAHARIA şi Liviu TIMUŞ – actual director

Reclame

Despre Nicol

Am vrut sa ma fac educatoare pe la 3 ani. Apoi doctorita. Pe la 14 ani am decis ca vreau sa ma inchid intr-o manastire, sa ma calugaresc. Asa mi-a venit. Am picat examenul de la seminarul teologic de la Agapia din cauza matematicii (?!) Mereu am fost bata la mate. Dupa am facut un liceu de mate-fizica (!?). Da, stiu. WTF Dupa ce am castigat un concurs de creatie organizat de un ziar local, am decis ca menirea mea e sa scriu. Si nu m-am mai oprit. Am facut jurnalism, dar mai multa filosofie. Mama mi-a zis ca o sa mor de foame cu jurnalismul meu si ca era mai bine daca imi placea matematica, ca aveam locul asigurat la o banca. Am fost o rebela! Am scris de la politica si economie, la religie si sex, de la dragoste nebuna la divertisment si iar sex. Nu am murit de foame. Dupa o vizita in Germania, m-am decis sa las Romania in urma. Si am ajuns in Paris, unde m-am decis sa fac si un master. Am vietuit in cel mai glamour oras gri de pe planeta fix 5 ani, dupa care, in septembrie ( pe 1 septembrie) 2016 m-am mutat la Toulouse, mai spre sud-vest, la soare, mai aprope de Spania, ocean si Pirinei. Nu stiu pana cand voi ramane aici, dar imi prieste. Blogul este despre mine, voi, Romania, Paris, Zapping (motanul antisocial cel mai frumos din lune), amour, sex, oameni si animale, intamplari, tandreturi, framantari, vise ce raman sa fie implinite… Luate in ras sau in serios. Dupa situatie. Va invit!

Un răspuns »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s